2016-10-18 10:36:13

Bili smo u Europskom parlamentu

U školskoj godini 2015./2016. maturantica ekonomskog smjera Maria Djerdjaj, pod mentorstvom profesorice Tarite Štokovac, prijavila se na Euroscola online natječaj „Imam stav“ koji je raspisao Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj. Poster koji je učenica izradila na temu: Digitalna revolucija, stagnacija ili inovacija? našao se među tri najoriginalnija rada te je Maria osvojila pravo sudjelovanja u programu “Euroscola” Europskog parlamenta za skupinu učenika i dva mentora.

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Nagrađeni učenici odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije – engleskom, njemačkom ili francuskom.

17 učenika maturanata pripremalo se uz pomoć profesora Aljoše Sirotića kako bi mogli sudjelovati u debatama prilikom posjeta Europskom parlamentu. Teme su bile vezane uz migraciju i ljudska prava, održivi razvoj, zapošljavanje mladih i budućnost Europe.

6.listopada otputovali su u Švicarsku u pratnji profesorice Tarite Štokovac i Mikaele Biloslav.

Kako su se proveli i što su tamo radili možete pročitati na našem portalu Gortan online gdje ćete pronaći i slike i videozapis kojeg je snimila profesorica Tarita Štokovac.

Ovdje prilažemo službeni videozapis kojeg smo dobili od organizatora.


Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje