2016-10-14 10:40:47

PROJEKT DINOSAURI

Projekt naših ekonomista „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“ procijenjen kao jedan od tri najbolja u Hrvatskoj.

Nekoliko godina za redom prijavljujemo se na natječaj Ministarstva turizma "Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“  kojemu je cilj poboljšanje kvalitete ugostiteljsko-turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru a namijenjeno je srednjim strukovnim programima koji nisu turističkog usmjerenja. Ovim putem Ministarstvo turizma dodjeljuje bespovratne financijske potpore za razvoj novih turističkih proizvoda koji mogu doprinijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija, zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma, za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala i dr.

Javnim pozivom za izradu projekata u turizmu i za turizam, želi se utjecati na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola kroz:

- podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru
- međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz obrazovni proces (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.)
- motiviranje mladih za rad u turizmu
- osposobljavanje učenika za sagledavanje turističkog razvoja kroz destinacijski pristup
- upoznavanje učenika s projektiranjem za EU fondove
- upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu
- povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora
- razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika
- razvijanje poduzetničkog duha kod učenika
- razvijanje timskog rada kod učenika

Prošle školske godine prijavili smo se s projektom „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“.  Projekt je ušao u izbor najboljih 20 projekata i  škola je ostvarila pravo na financijska sredstva za ostvarenje projektnih aktivnosti.

U sklopu projekta obilježit će se edukativnim tablama četiri lokaliteta, na kojima se nalaze otisci dinosaura stari cca 95.000.000 godina: Karigador, Ladin Gaj, Lovrečica i Savudrija. Takvo bogatstvo arheoloških nalaza toga tipa prava je rijetkost i cilj je projekta predstaviti ih svim posjetiteljima turističkih destinacija iz okolice, ali i domaćem stanovništvu.

Tim u školi koji je osmislio i realizirao projektne aktivnosti čine profesorica ekonomskih predmeta Dolores Mihelić Malbašić i učenici programa Ekonomija, trgovina i poslovna administracija zanimanja ekonomist Rino Malbašić (III.d), Sara Pilat (IV.d), Helena Fodor (IV.d) i Maria Djerdjaj (IV.d).

Nakon dostavljenog izvješća o realizaciji projekta, povjerenstvo Ministarstva turizma uvrstilo je naš projekt među tri najbolja. Nagradili su nas sudjelovanjem na Danima hrvatskog turizma gdje se dodjeljuje priznanje „Mladi u turizmu“. Mentorica Dolores Mihelić Malbašić i troje učenika koji su sudjelovali kao tim u osmišljavanju i realizaciji projekta, dobili su priliku besplatno otputovati u Bol na Braču na Dane hrvatskog turizma.

 


Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje