2016-10-11 13:45:44

Europski dan jezika u znaku rapa

Sudjelovali smo na višejezičnom rap natjecanju za učenike.

Više o tome, pročitajte u nastavku.

Kako bi potaknuli učenje stranih jezika i alternativne metode njihova podučavanja u okvirima hrvatskog obrazovnog sustava, Talijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, British Council i Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije svake godine oko 26. rujna obilježavaju Europski dan jezika organiziranjem višejezičnih programa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ove godine organizirali su natjecanje u pisanju i izvođenju rap pjesama za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenicima i mentorima bile su dostupne matrice tj. instrumental s refrenom na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Zadatak učenika je bio napisati rap stihove na engleskom, njemačkom ili talijanskom jeziku, osmisliti scenski nastup, odrapati  te svoju snimku predati putem web stranice organizatora.

Cilj ovog višejezičnog koncerta jest mladima pružiti priliku da se okušaju u jedinstvenom jezičnom događanju te istovremeno proširiti svijest o europskoj jezičnoj raznolikosti.

Na temelju primljenih prijava za svaki jezik je odabrano pet skupina učenika koji su dobili priliku sudjelovati u višejezičnom rap koncertu te svoje stihove izvesti na različitim jezicima, rame uz rame s profesionalnim reperima. 

Jedna od tih skupina je i skupina naše škole koja je izabrana u kategoriji talijanskog jezika a čine ju Anton Kazalac, Emanuel Kvesić i Marko Jurišević, učenici drugog razreda gimnazije (II.a).  Mentorica učenicima je Tarita Štokovac, profesorica talijanskog jezika.

Uz glazbenike izvorne govornike talijanskog, njemačkog i engleskog koji su u sklopu natjecanja održali svoj kratki nastup, nastupila je i Remi iz Elementala koja je i vodila cijeli program.

Koncert se održao 27. rujna u jutarnjim satima u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar.

Na natjecanju su sudjelovali i učenici Talijanske osnovne škole „Edmondo de Amicis“ iz Buja s kojima je naša ekipa otputovala u Zagreb i koji su se također natjecali u kategoriji talijanskog jezika. 

Više o dojmovima i atmosferi s natjecanja potražite na našem portalu Gortan online.


Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje