2016-03-18 13:34:47

Foto natječaj "KLIK na kulturni krajolik"

Cilj ovoga fotografskog natječaja je da i vi vašim KLIK-om doprinesete očuvanju kulturnog krajolika našeg grada s kulturološkoga, povijesnog, socijalnog, egzistencijalnog ili bilo kojeg drugog aspekta. Pristup temi je potpuno osoban i individualan.

Natječaj povodom Međunarodnog dana muzeja i 21. edukativne muzejske akcije pod nazivom “KLIK na kulturni krajolik”

 

Iako je izvedenica, tema ovogodišnje Edukativne muzejske akcije  KLIK (Kulturni krajoLIK) omogućuje različite interpretacije, na koju se mogu nadovezati raznovrsni muzeji, s obzirom na svoju građu i aktualne izložbene te edukativne projekte. Naime, KLIK je zvuk koji se u suvremenom svijetu vrlo često čuje i veže se najčešće uz modernu tehnologiju današnjeg svijeta (klik-om nastaje fotografija, video-snimke, pale se i gase razni aparati, automobili, letjelice, ali klik asocira i na korištenje društvenih mreža te umrežavanje ljudi diljem svijeta preko popularnog „lajkanja“). Ne treba zaboraviti da se „klik“ može također povezivati i s predmetima, napravama ili aparatima iz prošlih vremena.

 

Pored toga, sadržajima i programima u sklopu ovogodišnje edukativne muzejske akcije može se tematizirati i kulturni krajolik u širem smislu, što po definiciji obuhvaća svako ljudsko interveniranje u prirodni okoliš: bilo da se radi o čitavim prirodnim cjelinama, pojedinim predmetima baštine, odnosno objektima (građevinama, kompleksima, lokalitetima) smještenim u krajoliku, predmetima/pokazateljima koji dokumentiraju, prikazuju, podsjećaju na mijene u krajoliku kroz vrijeme, ili, pak, primjerima koji potiču na vrednovanje i zaštitu današnjih (još uvijek) očuvanih krajolika.

Tema 21. edukativne akcije odabrana je djelomično nadovezujući se na ICOM-ovu temu za Međunarodni dan muzeja (18.5.2016.) „Muzeji i kulturni krajolik“, koja dodatno ističe misiju muzeja kao ustanova koje su odgovorne osim za baštinu koju čuvaju u muzejima i za baštinu u njihovom okruženju, odnosno očuvanje kulturnih krajolika.

 

Cilj ovoga fotografskog natječaja je da i vi vašim KLIK-om doprinesete očuvanju kulturnog krajolika našeg grada s kulturološkoga, povijesnog, socijalnog, egzistencijalnog ili bilo kojeg drugog aspekta. Pristup temi je potpuno osoban i individualan.

Želimo vam sretno i uspješno sudjelovanje na natječaju.

PRAVILA NATJEČAJA

 

• Na natječaju mogu ravnopravno sudjelovati svi učenici srednjih škola s područja grada Buja

• Učenici, sudionici natječaja, popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija te preuzimaju odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.

• Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

• Tema je “KLIK na kulturni krajolik”, a obuhvaća područje grada Buja i okolnih mjesta (Momjan, Krasica, Grožnjan i dr.)

• Poželjno je da se prilože fotografije koje nisu nigdje izlagane

• Prijavljuje se najviše šest ( 6 ) fotografija.

• Učenici popunjavanjem prijavnice daju suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade mogu objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe.

• Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail fotoklik.buje@gmail.com u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije / datoteke / ne veće od 4 MB.

• Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_Godina nastanka. Ovako:  1_Ivan Ivic_Slap kod Buja_2016 (bez dijakritičkih znakova!).

• Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.

• Uz fotografije u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu.

• Krajnji rok prijema fotografija je nedjelje, 1. svibnja 2016. na e-mail: fotoklik.buje@gmail.com

 

ODABRANE FOTOGRAFIJE ORGANIZATOR ĆE O SVOM TROŠKU IZRADITI I OPREMITI ZA IZLAGANJE.

 

• Proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe u Gradskoj Galeriji “Orsola” u Bujama bit će sredinom svibnja, a o točnom će datumu sudionici biti na vrijeme obaviješteni.

• Komisija će biti sastavljena od stručnjaka iz područja fotografije koji će odabrati pobjedničke fotografije.

• Nepotpune i neuredne prijave organizator neće prihvatiti.

 

Pučko otvoreno učilište Buje i Etnografski muzej Buje dodijelit će prvu nagradu te tri ravnopravne pohvale po odluci stručne komisije.

Dodatne informacije možete dobiti na mob.: 0911773075 ; info@uciliste-buje.eu

http://www.uciliste-buje.eu/hr/novosti/fotografski-natjecaj


Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje