2014-11-03 18:02:50

Jednodnevna stručna ekskurzija - Graz, 4.10.2014.

Dana 4.10.2014. godine, mi, učenici 1.d razreda imali smo organiziranu terensku mastavu u Austriji, u Grazu. Posjet tvornici čokolade Zotter. Bile su s nama i profesorice Lidija Filipović, Dubravka Puljar Kovačević i profesorica Ivana Ćavar.

Graz je drugi grad po veličini i broju stanovnika u Austriji. Ima oko 250.000 stanovnika od kojih su preko pet tisuća Hrvati. Kroz grad teče rijeka Mura.

Vidjeli smo mnogo znamenitosti grada Graza a to su: Schlossberg, Uhrturm-sat/kula na Schlossbergu, Hauptplatz-glavni trg u Grazu i još mnogo toga.

Schlossberg se nalazi na brdu usred Graza. Stanovnici Graza su velikom svotom novca uspjeli spasiti Uhrturm i Glockturm. Do vrha uspeli smo se žičarom-Schlossbergbahn, a spustili se stubama-Kriegssteig.

Uhrturm je najupečatljivija znamenitost Graza. U njemu se nalaze 3 zvona. Najstarije, još iz 13. stoljeća, otkucava sate. Drugo je u prošlosti upozoravalo na požare, dok je treće zvonilo tijekom smaknuća.

Hauptplatz je izgrađen još u srednjem vijeku i otada je središte života u Grazu. Onuda prolaze svi gradski tramvaji. Tu je i Gradska vijećnica. Osim prekrasne vijećnice , trgom dominira fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu. Okružen je s četiti "žene", koje simboliziraju četiri rijeke - Muru, Dravu, Enns i Sann.

Tvornica čokolade ZOTTER

Tvornica je izvana ukrašena živahnim, raznobojnim površinama i skulpturama koje i nemaju previše veze s čokoladom. Prva postaja je kino-sala u kojoj prikazuju kratki dokumentarac o uzgoju kakaovca. Na slijedećoj postaji upotrijebili smo keramičku žlicu te kušali tekuću masu od čistog kakaa, još uvijek bez ikakvih dodataka. Jako je gorka i uopće ne podsjeća na čokoladu. Na slijedećim postajama na kušanje se nude tekuće čokoladne smjese s dodatnim mlijekom i aromatičnim sastojcima, s različitim postotkom kakaa. Potezanjem ručke možete iz čokoladne pločice odsjeći komadić te priloženom pincetom prebaciti odsječeni komadić u svoju keramičku žlicu. Slijedeća postaja je čokoladni bar, a glavna ponuda čoko-bara je ipak topla čokolada. Posljednja prostorija prije izlaza je prodavaonica gdje su na prodaju ponuđene sve čokolade koje smo prethodno kušali.

Po povratku iz Graza svratili smo u Trojane i pojeli krafne iz  Trojana.

 

Učenice razrednog odjela 1.d - Lucija Šestak i Tina Vivoda


Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje